Povijest

Moderato

Povijest

Vila Pasini ima veliki povijesni značaj. Riječ je o jednoj od prvih elektrificiranih kuća u Šibeniku. Vlasnik tadašnje Vile Meichsner bio je Vjekoslav Meichsner, općinski viši mjernik i inženjer, desna ruka gradonačelniku Šibenika Anti Šupuku, njegov savjetnik i organizator projekata. Rana proizvodnja i doprema električne energije u Šibenik, tada najsuvremenijeg energenta za potrebe javne i kućne rasvjete, pogone u obrtništvu i industriji te gradnju prve elektrane na rijeci Krki 1895. godine, bio je značajan događaj u našoj povijesti. Tim se događajem Hrvatska uvrstila među najnaprednije zemlje svijeta s počecima uvođenja sustava višefazne izmjenične struje, a Šibenik je bio „kolijevka hrvatske elektroprivrede.“

Godine 1922. Vilu Pasini kupio je doktor Josip Pasini (prvotno je kupio stari dio, gdje se danas nalazi ljekarna, a desetak godina kasnije i ovaj veći dio, današnji prostor Moderato coffee & cakes bara), koja je do tada bila oficirski dom Austrijske monarhije. Prostor u kojem je danas smješten središnji dio Moderato coffee & cakes bara, nekad je bio plesna dvorana. Borovi pred kućom (tada su ih bila dva) zasađeni su koncem 19. stoljeća, a 2002. godine jedan je uklonjen jer se počeo sušiti iznutra, pa je postojala opasnost da porozna struktura ne izdrži teret i sruši se. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u bombardiranju Šibenika „plesna dvorana“ je doživjela veliko oštećenje i ozbiljno joj je narušena statika, a kompletna rekonstrukcija obavljena je 1990. godine.

U današnjem prostoru Moderato coffee & cakes bara trudimo se iz dana u dan da našim vjernim gostima i dalje kuhamo vrhunsku kavu s puno pažnje i ljubavi, izrađujemo svježe i ukusne slastice prema originalnim recepturama, vodimo računa o svakom elementu dekoracije našeg interijera, svim detaljima i popratnim sadržajima, kako biste se u svakom trenutku osjećali ugodno i opušteno.